Jumaat, 12 Februari 2010

berkat membaca Bismillah


Ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya seorang yang fasik dan tidak mahu mengerjakan kewajipan agama dan tidak mahu berbuat kebaikan..
perempuan itu sentiasa membaca Bismillah setiap kali hendak bercakap dan setiap kali memulakan sesuatu sentisa didahului dengan Bismillah. suaminya tidak suka dengan sikap isterinya dan sentiasa memperolok-olokkan isterinya..

suaminya berkata sambil mengejek,''asyik2 Bismillah, Bismillah. sekejap2 Bismillah.''

isterinya tidak berkata apa2 sebaliknya dia berdoa kepada Allah s.w.t supaya memberikan hidayah kepada suaminya. Suatu hari suaminya berkata : ''Suatu hari nanti akan aku buat kamu kecewa dengan bacaan-bacaanmu itu.''
untuk mebuat sesuatu yang memeranjatkan isterinya, dia memberikan wang yang banyak kepada isterinya dengan berkata, ''simpan duit ini.'' Isterinya mengambil duit itu dan menyimpan di tempat yang selamat, di samping itu suaminya telah melihat tempat yang disimpan oleh isterinya. kemudian dengan senyapnya suaminya itu mengambil duit tersebut dan mencampak beg duit ke dalam perigi di belakang rumahnya.

setelah beberapa hari kemudian suaminya memanggil isterinya dan berkata,''berikan padaku wang yang aku berikan kepada engkau dahulu untuk disimpan.''

kemudian isterinya pergi ke tempat dia menyimpan wang itu dan diikuti oleh suaminya dengan berhati-hati dia menghampiri tempat dia menyimpan duit itu dia membuka dengan membaca, ''bismillahirrahmanirrahim.'' ketika itu Allah s.w.t. menghantar malaikat Jibrail a.s. untuk mengembalikan beg duit itu dan menyerahkan duit itu kepada suaminya kembali.

alangkah terperanjat suaminya , dia rasa bersalah dan mengaku segala perbuatannya kepada isterinya , ketika itu juga dia bertaubat dan mula mengerjakan perintah Allah , dan dia juga membaca Bismillah apabila dia hendak memulakan sesuatu kerja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan